ТОП 10 факти за Египет

1. Повечето древноегипетски пирамиди са построени като гробници за фараони (владетели на Древен Египет) и техните семейства. Към днешна дата в Египет са открити над 130 пирамиди.

2. Загробният живот е бил изключително важен за египтяните. Те вярвали, че ако запазят тялото на мъртъв човек (което правят чрез процеса на мумифициране) душата им ще живее в остатъчния живот завинаги.

3. Пирамидата на Хеопс в Гиза е най-голямата египетска пирамида. Тази невероятна структура тежи, 16 пъти повече от Empire State building!

4. Египетските мъже и жени носили грим. Боя за очи обикновено в зелен или черен цвят. Освен, че предлага защита от слънцето, египтяните вярвали, че гримът също така има магически лечебни сили!

5. Превръзките на древноегипетска мумия могат да достигнат до 1,6 км. Олеле!

6. Египетската азбука съдържа повече от 700 йероглифи!

7. Древните египтяни са вярвали в повече от 2000 божества! Имали са богове за всичко - от опасности до домакински работи! Всеки има различни отговорности и трябва да бъде почитан, за да може животът да бъде балансиран.

8. Древните египетски котките са се считали за свещени животни. Смята се, че повечето семейства държат котка като домашен любимец, което според тях ще донесе късмет на домакинството!

9. Обичате ли да играете на настолни игри с вашите приятели? Е, древните египтяни също са обичали да играят на подобен тип игра! Една от най-популярните игри е бела Senet, която се е игра в продължение на повече от 2000 години! Играта включвала хвърляне на пръчки (по същия начин, както хвърляме зарчета), за да видят колко квадратчета да преместят парчето си напред на дъската.

10. Древните египтяни са измислили много неща, които използваме и до днес, като хартия, химикалки, ключалки и ключове и (вярвате или не) пастата за зъби!

« Обратно