ТОП 10 факти за Мароко

1. Знаете ли, че Мароко е африканска държава с много младо население? По-голямата част от жителите му, около 70%, са на възраст под 30 години.

2. Мароко е водещата туристическа дестинация в цяла Африка. Всяка година той приема над 10 милиона туристи.

3. Ако смятате, че камилата е основният начин на транспорт в страната, то вие сте далеч от истината, това е магарето. Всъщност в Рисани има пазар само за покупка и продажба на магарета.

4. Всички знаем, че най-големите филмови продукции в света са в Холивуд. Това, което може би не сте знаели, е, че Мароко се подрежда на второ място. Филмите, които са заснети тук, включват Принца на Персия, Сахара, Мумията и т.н.

5. Знаете ли, че пустинята Сахара е най-голямата и най-топлата на планетата?

6. Сините къщи на Шефшауен са известни със своя поразителен цвят. Знаете ли защо са сини? Еврейските бежанци са ги боядисвали в този цвят, защото вярвали, че това ще държи комарите далеч.

7. Качеството на мароканските фурми е отлично и затова те се изнасят по целия свят. Всяка година се изнасят над 90 000 тона.

8. Ако сте поканени в марокански дом, не забравяйте да събуете обувките си. Не се изненадвайте, ако не видите статуи или картини по стените, това е обичайно в домовете на религиозни мароканци.

9. Зеленият чай е най-популярната напитка в страната. Някои хора пият чай по всяко време, тъй като това е знак за гостоприемство. Един съвет: ако ви се предлага чай, никога не отказвайте.

10. Ако има нещо в Мароко, то това са дворците. Един, от които трябва задължително да се види, е Villa Majorelle, бижу под формата на дворец, построен преди 90 години от френския художник Jacques Majorelle и по-късно закупен от дизайнера Yves Saint Laurent.

« Обратно