ТОП 10 факти за Италия

1. Никой всъщност не знае откъде Италия е получила името си.
Името произлиза от коренна дума, която означава „земя на млади говеда“. Историците предполагат, че това може да бъде наречено така, защото бикът е бил символът на ранните южноиталиански племена, но някои вярват, че идва от името Италус, ранен крал на региона.

2. Италия е четвъртото най-населено място в Европа, най-вече поради високата раждаемост и ниската смъртност.

Италия е приблизително колкото Аризона, но населението на Италия е около десет пъти повече от населението на щата, като приблизително 60 милиона души живеят в Италия, за разлика от 6 милиона в Аризона. Приблизително 320 души живеят на всяка квадратна миля в Италия (около 200 на километър).

3. Рим е дом на стотици фонтани, като най-старият е фонтанът Ди Треви.

Рим разполага с 50 големи фонтана и много много малки, без да се включват „nasoni“, които са малки водоеми, използвани от пешеходци. Фонтанът Ди Треви е висок повече от осемдесет и шест фута и идва от акведукт, първоначално построен през 19 г. пр.н.е. Фонтанът е построен от папа Урбан VIII в средата на 1600-те. Популярна легенда гласи, че посетителите, които хвърлят монета във фонтана Треви, са сигурни за повторно посещение в Рим. Монетите се събират седмично; Италиански монети отиват за помощ при издръжката на фонтана, а чуждестранни монети се даряват на Червения кръст.

4. Италия стои на разлома.

Италия е измъчена от земетресения поради този факт През последните сто години там са изригнали три вулкана - Етна, Стромболи и Везувий.

5. Италия е дом на най-високият планински връх в Европа.

Нарича се Монблан (или Бяла планина на английски) и е част от планинската верига на Алпите. Намира се в Италия, на границата на Франция.

6. Над 50 милиона туристи посещават Италия всяка година.

Туризмът е важна част от брутния национален продукт на Италия; повече от 60% от доходите на страната идват от туристически долари, прекарани там.

7. Футболът е най-популярният организиран спорт в Италия.

Италианците са бесни футболни фенове; те са известни като тифози, което означава носители на тиф. Това е национално забавление и италианците са силно запалени по играта.

8. Коледа е най-големият празник на годината в Италия.

Коледният сезон също е много по-дълъг: Коледната вечеря обикновено е на Бъдни вечер и сезонът продължава до 6 януари (до Богоявление или датата, която обикновено се смята, че е била, когато тримата мъдреци са намерили яслата на Исус).

9. Пастата не се е яла с доматен сос до 1600 г. в Италия.

Дотогава обикновено се ядеше с мед и захар. Днес в Италия има повече от 500 разновидности на тестени изделия.

10. Музикалните нотации винаги са на италиански език.

Алегро, Адажио ... това са италиански думи, които обозначават темпото, и възникнаха, защото италианец на име Гуидо д’Арецо създаде система за съвременна музикална нотация.

« Обратно