ТОП 10 факти за Тунис

1. Градът Кайруан е четвъртият по важност град в ислямския свят след Мека, Медина и Йерусалим. Кайруан е един от най-древните градове в региона на Магреба. Основан е през 670 г. сл. Хр. От Укба ибн Нафи. Това е столицата на провинция Кайруан в северната част на Тунис. Той е домакин на свещената джамия Uqba. В момента е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

2. Традиционната тунизийска кухня отразява местното земеделие. То подчертава пшеницата под формата на хляб или кус-кус, маслини и зехтин, месо (преди всичко овнешко), плодове и зеленчуци. Кускусът е националното ястие и повечето хора го ядат ежедневно в прости форми. Kosksi (кускус) е основната кухня на Тунис. Kosksi е от берберски произход. Състои се от грис, зеленчуци и месо (за предпочитане агнешко месо).

3. Тунис е една от най-либералните страни в региона Магрид, що се отнася до правата на жените. Проведени са различни законодателни реформи за преодоляване на разликата в правата между мъжете и жените.

Наскоро Тунис прие закон, който позволява на жените да предават националност на децата. Освен националността, жените могат да предават фамилните си имена на децата си (по някакъв начин разпознаващи самотните родители).

4. Тунис е разположен на брега на Средиземно море. Районът, който обикновено се нарича стария град Медина. Тунис е красив град, известен със своето топло и великолепно време. Това е земя с велика древна архитектура, която съчетава арабски, италиански и френски художествени творения. Тунис е дом на една от най-старите Медини в арабския свят.

5. В района на Матмата в Тунис хората все още живеят в подземни къщи. Матмата е малък град в южната част на Тунис, населен от аборигените, говорещи берберски хора. Тези традиционни подземни домове станаха съществени като начин хората да избягат от силната жега от пустинята. Тези подземни къщи са създадени чрез изкопаване на голяма открита яма. След като ямата е изкопана, стените й са издълбани, за да се създадат къщи (троглодитни къщи) и стаи. Една голяма яма може да образува малко подземно село, състоящо се от 5 до 9 семейства.

6. Тунис е послужил като популярно място за някои от най-големите филми на Холивуд, сред които са „Междузвездни войни“, „Исус от Назарет“, „Английският пациент“ и „Нападателите на изгубения ковчег“.

7. Тунис понастоящем е единственият град в Тунис, който е оборудван с метро, което е по-скоро като трамвай. Известни като Métro léger de Tunis, представлява мрежа от леки влакови системи. Пътническите услуги започват през 1985 г.

8. Тунис е имал само петима президенти.

Тунис има 5 президенти след независимостта си от Франция през 1956 г. с Хабиб Бургиба като министър-председател, който в крайна сметка става първият му президент на 25 юли 1957 г. след провъзгласяването му за република. По-късно той е наследен от своя министър-председател Бен Али при държавен преврат от 7 ноември 1987 г. Бен Али е свален от гражданско въстание („Арабската пролет“) на 14 януари 2011 г. Fouad Mebazaa пое поста на временно изпълняващ длъжността президент, ръководейки изготвянето на новата конституция, която проправи път за избиране на президент Moncef Marzouki на 12 декември 2011 г. за президент. На 21 декември 2014 г. настоящият президент Беджи Каид Есебси пое поста, след като победи Марзуки на общи избори.

9. Сахел, разширяваща се крайбрежна равнина по източното средиземноморско крайбрежие на Тунис, е сред водещите области в света за отглеждане на маслини. Маслината е едно от най-ценените растения в средиземноморския регион. Екстрактът му, зехтинът, е почитан от световните кулинарни експерти и диетолози заради уникалните си здравословни свойства.

10. Въпреки, че е сравнително малка по размер, Тунис има голямо разнообразие в околната среда. Тунис е най-малката държава в региона на Магреба, състояща се от население от около 12 милиона души на площ от 163 610 квадратни километра. Малкият й размер обаче не намалява статута й на грандиозно бижу, гравирано върху пясъците на обширната пустиня Сахара. Въпреки, че споделя пустинята Сахара с толкова много арабски страни на север, тя има свои собствени нюанси на уникален климат.

« Обратно