Условия за ползване

Резервации:

Първоначална вноска: ... лв. при подписване на договор.
Краен срок за пълно плащане: ... дни преди датата на пътуване.

ВАЖНО:

Минимален брой туристи: ...... души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът/тур. агентът е длъжен да уведоми 21 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
*Минималният брой туристи необходим за отпътуване е различен за различните програми, за информация моля да се свържете с наш сътрудник.

Българските граждани, пътуващи за страна извън ЕС, е необходимо да притежават валиден паспорт, минимум 6 месеца след датата на влизане обратно в страната.

Туроператорът/тур. агентът си запазва правото да прави промени по програмата, авиокомпанията и полетното разписание.

Условия за потвърждаване и анулиране:

21 дни преди обявените дати на тръгване съответната програма ще бъде потвърдена, ако има събран минимум или анулирана, ако такъв липсва.

Ако програмата бъде потвърдена, то в рамките на 24 часа Вашите клиенти трябва да препотвърдят ангажимента си и да заплатят 100% от стойността на почивката

Ако в последните 21 дни се променят условията за пътуване в негативна посока и това доведе до анулация на полета, то клиентите ще получат ваучери за заплатената сума.

При положителен PCR тест 14 дни преди датата на отпътуване 100% от сумата заплатена се възстановява до 14 дни след датата на пътуване.

При налагане на задължителна карантина при пристигане в дестинацията, сумите заплатени се възстановяват в пълен размер до 14 дни след датата на пътуване.

Полезна информация и съвети за пътуване до Занзибар

Корона вирус и изискване за PCR тест за влизане в Занзибар

Танзания е една от най-малко засегнатите държави отCOVID-19в света.

Носенето на маски е задължително в транспортните средства, включително по време на трансферите и екскурзиите, както и на обществени места и закрити помещения.

Към момента (14.01.2021год.) няма изискване за предоставяне на негативен тест за влизане вЗанзибар, Танзания.
След връщанев Българияна летището служители от РЗИ връчват поименни предписания.

ТО АБАКС подсигурява трансфер с автобус от летище София доЛаборатория Рамусза ПСР тест, включен в пакетната цена. Резултатите от тестовете излитат в рамките на 24 часа и всеки турист изпраща по електронна поща към РЗИ по местоживеене, задаотпадне карантината.

Посолство

Република България няма функциониращо посолство в Дар-ес-Салам. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Танзания, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Адис Абеба, Етиопия.

Посолство на Република България в Етиопия

Адрес: Bole KK, Kebele 04/06/07, Addis Ababa, Ethiopia

Пощенски адрес: P.O.Box 987 Addis Abeba, FDR of Ethiopia

Тел.: +251 11 66 100 32

Факс: +251 11 66 162 70

Работно време: 08.00 – 18.00 ч.

E-mail:Embassy.AddisAbaba@mfa.bg

Website:www.mfa.bg/embassies/ethiopia

За България е акредитирано посолството на Танзания в Берлин.

Посолство на Танзания в Берлин

Адрес: Eschenallee 11, 14050 Berlin (Charlottenburg, Westend), Germany

Тел.: +49 30 3030800

Факс: +49 30 30308020

E-mail:info@tanzania-gov.de

Часова зона – EAT (UTC+3)

Еднакво с България през лятото и +1 час през зимата.

За програмите на АБАКС от фувруари до Март 2021: България 11.00 ч – Занзибар 12.00 ч

Телефонен код: +255

Визов режим

Българските граждани, желаещи да пътуват до Танзания, следва да имат паспорт с валидност не по-малка от 6 месеца от планираната дата на влизане в страната. Краткосрочната танзанийска виза е с валидност 90 дни от датата на издаване. При подаване на заявление за издаване на виза в посолството на Танзания в Берлин. Подава се електронно на срокът за обработката на документите и издаването отнема до 2 седмици. Цената на услугата е 50 щатски долара. Заявления за виза могат да бъдат подавани на интернет страницата на посолството на Танзания в Берлин: http://www.tanzania-gov.de/

Съществува възможност и за подаване на заявление и получаване на виза на международните летища на Танзания ( Дар ес Салаам, Килиманджаро и Занзибар). Поради често сменящите се правила за издаване на визи на международните летища на Танзания, за предпочитане е да се подават заявления за визи чрез посолството на Танзания в Берлин.

Формалности на летището

Летищетона остров Занзибар се намира на около 5 км южно от столицата град Занзибар.След кацане се слиза отсамолета и пеша сестига досградата на летището (няма шатъл савтобуси).Влиза се в терминал пристигащи и сепопълвабланка, необходима заиздаване на визата на място. Самите бланки са оставени във фоайето, виждат селесно, скупчени на няколко места (на няколко езика, включително на английски). Носете си химикал, тъй като там няма такива за общо ползване.

Когато сте готови с това, отивате на касата, къдетосезаплащат 50 долара.Важно – в Танзания не се приемат стари доларови емисии – на някои места банкнотите трябва да са след 2006 г, а на други след 2009 г., т.е. добре е да сте си подготвили сумата в банкнота на цяло, като е важно също да си носите и валидна дебитна/кредитна карта (най-добре Visa), тъй като предпочитат плащанес карта. Когато си платите, отивате с паспорта си на гишето за Паспортен контрол, където ще ви изготвят и поставят визата.

Когато си вземете багажа, не обръщайте внимание на момчетата на летището, които ще ви искат пари, за даВи го пренесат. Откажете им с усмивка или им дайте по долар – изборът еВаш.

Летището е мястото, където Ви съветваме да си обмените пари в местна валута(изгоден курс). Освен това не навсякъде ще приемат плащане в долари. Също така банкоматите на острова са много малко, почти никога не работят, а и таксите са големи. Затова препоръчваме да обмените още от началото сумите, които мислите да изхарчите за сувенири, бакшиши и други разходи.Допълнителните екскурзии се заплащат в долари.

Летището, също така, е и мястото където можете да си закупите местна СИМ картав включен пакет мобилни данни и местни минути за разговори (без международни, включително към България). Информация за интернет на острова ще откриете по-долу.

Летището е малко, обслужването бавно. Понякога граничните и визови формалности за влизане в страната отнемат до няколко часа – молим за търпение и разбиране!

Транспорт от летището в Занзибар до хотелаВи

Представител на АБАКСще ви очаква с табела и щеВи насочи към превозното следство за трансфер. Бусовете санаглед стари, но чистии климатизирани. Там също ще има хора, които ще ви искат пари, за да ви помогнат с багажа – знаете какво да правите.

Трансферът от летището до избраните хотели е с продължителност около 1 час – 1.30 мин в посока.

Какво да вземем в Занзибар – списък за багаж

Преди да се впуснете в занзибарско приключение,Ви съветвамеда си вземете следните неща за там:
–обувки за вода/ акваобувки!!!Индийският океан е екзотичен и красив, но в същото време и опасен ако не се внимава. Особено внимание трябва да се обръща на морските таралежи (няколко вида), медузи и корали. В случай, че сте пропуснаи, ще можете да си закупите от някои от селищата на острова, а много често има и в магазините на хотелите;

- удобни, леки и светли дрехи от естествени материи;

- шапка за глава;
– антибактериален гел и мокри кърпички;
–достатъчно спрей против комари(Autan Tropical е подходящ);
– машинка за комари с таблетки за хотелската ви стая;
– плажни кърпи;
– ако се гмуркате: плавници, очила и шнорхел;
– крем за слънце с фактор 50+;

- слънчеви очила;
-достатъчнопари в брой вщатскидоларинови емисии, тъй като банкоматите са малко, почти никога не работят, а и не препоръчвамеползването им.Долари се приемат на повечето места, като разбира се, често се преизчисляват по различен от стандартния курс.

Местна валута – Танзанийски шилинг (TZS)

Препоръчва се носенето на долари и кредитни карти.

Много лесно се пазарува с доларипочтипо всички туристически места, новнякои малки магазинипокупки са възможни единствено с местна валута.
Не е препоръчително използването на кредитни карти заради високите такси, които търговците начисляват върху сумата около 5-6%.
Препоръчително е да носите по-дребни и нови банкноти(след 2006 / 2009 г), защото стари копюри от 100$ трудно се обменят!

Валутни курсове към 12.01.2021:

1 Щатски долар – около 2320 Танзанийски шилинга (TZS)

1 Български лев – около 1440 Танзанийски шилинг (TZS)

Митнически изисквания

В Танзания можете да внесете неограничено количество валута, но трябва да се декларира. Безмитно можете да внесете стоки за лична употреба.

Износ на чужда валута – без ограничение в рамките на декларираното при влизане. Забранен е износа на местна валута, както и на предмети, изработени от защитени животни.

Престъпност и сигурност

На пътуващите се препоръчва особено внимание към сигурността им. Да се избягва пътуване нощно време. Препоръчва се носенето на копие от документ за самоличност и малко количество пари. Да се избягва пътуване във вътрешността на страната

Особености на законодателството

В Танзания хомосексуализмът и проституцията са строго забранени и подлежат на наказателно преследване от закона.

Движение по пътищата

Движението по пътищата в страната се извършва в лявата пътна лента.

Препоръчва се да наемате такситаслед предварителна договорка на тарифата.

Да се внимава особено при пътуване с автомобил през тъмните часове на денонощието.

Рент-а-кар

Ако желаете да наемете кола е задължително да имате българска и международна шофьорска книжка – издава се от КАТ (срок за издаване 30 дни). Рент-а-кар може да се наеме от хотелите за около 30-40 щатски долара на ден. Рент-а-кар фирмите предоставят задължително разрешително за шофиране, което се заплаща допълнително около 10 щатски долара на ден.

Здравеопазване

Ниско ниво на здравеопазване. Широко разпространени са редица заразни болести, сред които и СПИН. Комарите също са причинители на различни болести.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате къмРегионалните здравни инспекции в страната.Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция;РЗИ Варна;РЗИ Бургас;РЗИ Плевен;РЗИ Пловдив;РЗИ БлагоевградиРЗИ Русе.

Здраве и изисквания:

Няма задължителни ваксини за български граждани, освен ако не са посещавали страна с обявена опасност от жълта треска или са имали престой в такава повече от 12 часа, тогава туристът трябва да представи документ за имунизация срещу жълта треска!Същото се отнася и ако турист е прекарал 48 и повече часа на континенталната част на Танзания и влиза в Занзибар – необходимо еда представи документ за имунизация срещу жълта треска(важно и задължително условие по програмите „Танзания Експрес“ и „Танзания от А до Я“ с включено Сафари).
В Занзибар опасността от малария е незначителна – особено в сухия сезон /януари и февруари/, затова не е задължително използването на антималарийни таблетки, но е препоръчително носенето и използването на репеленти като Autan Tropicalнапример.
Вода се консумира само от бутилкаи e недопустимопиенето на вода от местната водопроводна мрежа.
Препоръчително е да носите в себе си антибактериални течности, за по-добра и бърза хигиена.


Комари– носете си репеленти с висок процент на ДЕЕТ/Икаридин, устройствата, включващи се в контакта, леки и дълги дрехи, димящи спирали против комари и ако прецените – пийте профилактично антималарийни таблетки.

Електрическо напрежение в Занзибар

220-240 VAC 50Hz. В повечето хотели щепселите са британски стандарт и не във всички хотели предоставят преходници, затова препоръчваме да си носитепреходник.

Все още има случайни сривове в Занзибар, но това става все по-рядко. Препоръчва се да не се оставят скъпи електрически уреди включен, когато не се използват, поради случайни токови удари. Безопасните адаптери са най-добрият вариант при зареждането на лаптопи, смартфони и т.н.

Температури в Занзибар

Занзибар се радва на тропически климат температури през деня от около 27-30°С през лятото и около 24-26°C през зимата.

Индийския океан, който заобикаля Занзибар, е чудесно топъл през цялата година,през цялата година температурата на водата е около 27°C.

Приливи и отливи на Занзибар

Островът е прочут с характерните за тази част на Индийския океан приливи и отливи, които достигат до няколкостотин метра, а на места дори и до километри. Продължителността е средно около 6 часа.Във всеки хотел, а някъде дори и на плажа има прогнозно разписание за приливите и отливите през съответния ден.За повече информация:

https://www.tidetime.org/africa/tanzania/zanzibar.htm

https://www.tide-forecast.com/locations/Zanzibar-Tanzania/tides/latest

Снимане в Занзибар

Може да се снима навсякъде. Местните жители са дружелюбни, но не обичат да бъдат снимани. Това е възможно ако се получи разрешение, преди да се снимат отделни хора или частни къщи.

Говорими езици в Занзибар

Местният език е Суахили. Въпреки това, английският език е широко разпространен и служителите във всички хотели, магазини и ресторанти говорят английски.

Религия

Ако на континенталната част на Танзания християнството е основната религия, то на Занзибар мнозинството от хората са мюсюлмани. Ислямската традиция повелява Занзибар да има умерен и гостоприемен характер. Вярванията са либерални, а не фундаментални. Призоваваме към взаимоуважение и взаимотолерантност! Моля, уважавайте техните традиции и нрави.

Интернет на Занзибар– 3 вида:

-безплатен – само на 3 места – в хотелите, на летището и в центъра наСтоун Тауне, където има няколкоWi-fi точкинадостъпа

-условно безплатен – на всеки плаж има по няколко ресторанта и около 80% от тях предоставят на своите посетители безплатен интернет. Условно безплатен е, защото, за да получите парола е необходимо да имате консумация;

-мобилен– на острова имат покритие няколко мобилни оператора. СИМ карта може да се намери и купи и в най-отдалечените части на острова, а в столицата се продават на всеки ъгъл. Ако сте пропуснали да си купите на летището, не се отчайвайте, ще намерите във всяко селище. Отличен3Gима на целия остров, дори и в джунглата, а4Gв Стоун Таун. За да може чужденец да си купи СИМ карта в Занзибар е нужен паспорт, на който правят копие (по закон) и заплащане на сума в зависимост от избрания пакет (дни/минути национални разговори/GB). Много често местните търговци продават СИМ карта без да са копирали паспортите, но това са си техни проблеми, не Ваши.

Ориентировъчни цени – за СИМ карта на мобилния операторZantelс отлично покритие:

7 дни / 100 минути национални разговори +3GB– около 10 долара

Препоръчваме закупуването на местна СИМ карта. По този начин ще имате качествен интернет в стаите и на плажа (обикновено в хотелите интернет има в общите части около рецепция), както и по време на екскурзиите. Ще имате връзка с представителите на АБАКС на острова и с близките си в България.

Условия за прекратяване на договор:

ПЪТУВАЩИЯТ има право да прекрати договора за туристически пакет преди започването на изпълнението на туристическия пакет.

Когато ПЪТУВАЩИЯТ прекрати договора по горната точка, той е длъжен да заплати на ТУРОПЕРАТОРА такса за прекратяване на договора.

ПЪТУВАЩИЯТ има право да прекрати договора за туристически пакет преди започването на изпълнението на туристическия пакет, без да заплаща никаква такса за прекратяване в случай на непреодолими и извънредни обстоятелства, настъпили или случващи се в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него, които засягат значително изпълнението на туристическия пакет или превоза на пътници до дестинацията.

При прекратяване на договора за туристически пакет съгласно предходната точка, ПЪТУВАЩИЯТ има право на пълно възстановяване на всички направени плащания за туристическия пакет, но няма право на допълнително обезщетение.

ПЪТУВАЩИЯТ може да прекрати договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след като заплати стандартните разходи за прекратяване на договора.

ПЪТУВАЩИЯТ дължи такса в размер на първоначалната вноска, ако прекрати договора до 30 дни преди започване изпълнението на туристическия пакет.

ПЪТУВАЩИЯТ дължи такса в размер на пълната стойност по договора, ако прекрати договора в периода между 30 дни преди започване изпълнението на туристическия пакет и датата на започване изпълнението на туристическия пакет включително.

Какво още интересно

ТОП 10 ФАКТИ ЗА

ИТАЛИЯ

Италия е очарователно място. Почивка в Италия може да бъде натъпкана с интересни неща за правене и разглеждане, без всякакви изчерпвания на дейности или невероятни гледки ...

Вижте повече

ТОП 10 ФАКТИ ЗА

МАРОКО

Мароко не е просто уникална дестинация с невероятна природа и ароматна кухня. Освен гостоприемството на мароканския народ, приключенията, които ще имате ...

Вижте повече

ТОП 10 ФАКТИ ЗА

ЕГИПЕТ

Присъединете се към нас, докато вървим 5000 години назад във времето, за да открием увлекателни факти за Древен Египет, от древните му начала до Египет днес ...

Вижте повече