Важна информация

Мерки срещу COVID-19 и условия за пътуване

Мерки срещу COVID-19 в Хърватия

ХЪРВАТИЯ

Националният щаб за гражданска защита на Р Хърватия взе решение, с което, считано от 1 юли 2020 г. българските граждани могат свободно да преминават транзитно и да пребивават на територията на Р Хърватия. Препоръчва се предварително, преди пътуването, да се изпрати уведомление за влизането в Хърватия на https://entercroatia.mup.hr/.

При преминаване на граничните пунктове остава изискването за спазване епидемиологичните мерки на Хърватския институт за обществено здраве – носене на маски, ползване на дезинфектанти, спазване на дистанция.

Препоръки и инструкции за преминаване на държавната граница можете да намерите тук.

При навлизане в Р. Хърватия не се изисква подлагане на задължителна 14 дневна карантина.

Мерки срещу COVID-19 в Турция

ТУРЦИЯ

На летище Анталия ръководството контролира COVID–19 симптоми (треска, смъркане, кашлица). Тест установяващ наличитето или липсата на SARS–COV–2/COVID–19 не е задължителен.

Ако клиентите имат симптомите – тестът е задължителен. Ако тестът на Covid на клиента е положителен, има болници в Анталия, пригодени за справяне с вируса. В такъв случай е необходимо незабавното отвеждане на госта в болницата.

Ако клиентът има положителен тест, но няма нужда от лечение – той трябва да бъде под карантина 14 дни. Ако клиентът се разболее по време на настаняването си, хотелът трябва да осигури изолирано помещение за клиенти, а Туроператорът трябва да организира билет за завръщане в родната страна на госта.

Ако клиентът се нуждае от лечение, това зависи от неговата застраховка при болест. Ако застрахователят покрива лечение от COVID–19 – целият процес минава от застрахователна компания, но ако не покрива от нея COVID–19, клиентът трябва да заплати за това сам. В тази ситуация препоръчваме на клиентите да имат застраховка, която покрива разходите на COVID–19.

Мерки срещу COVID-19 в Гърция

Гърция

Гърция въвежда нови мерки за влизане на всички граждани през ГКПП „Кулата-Промахон“ – изискване за предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус на английски език, считано от 00.01 ч. на 15 юли 2020 г. По информация на българското посолство в Атина тестът трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди пристигането на границата.

Продължава да е в сила задължителното изискване всички пристигащите в страната да са попълнили формуляр за локализиране на пътници (PLF) в срок от най-малко 24 часа преди влизането им в Гърция.

Гръцките власти повишават контрола за спазване на санитарно–хигиенните изисквания спрямо всички граждани в страната, като ще бъдат извършвани проверки от Гръцката полиция, Национална служба по прозрачността и Секретариата по търговията и защита на потребителите.

Във връзка със засиления контрол на властите обръщаме внимание на пътуващите към Гърция през предстоящите почивни дни български граждани, че се очакват засилени проверки и по пътищата в страната.

Не се съобщава за нови допълнителни мерки спрямо гражданите, влизащи в Гърция през ГКПП на летищата и пристанищата. Към момента изискванията са гражданите, пристигащи със самолет или на отворените за влизане две пристанища Игуменица и Патра, да имат попълнен електронен формуляр, генериращ QR код. На избирателен принцип по преценка на гръцките власти пристигащите подлежат на тестване за коронавирус.

При пристигане в Гърция със самолет и в случай на положителен тест на някой от туристите, властите се свързват с туриста на контакти, посочени при попълване на PLF (QR кода). Туристът има 2 опции – или настаняване в карантинет хотел в Гърция за 14 дни или прибиране в България за своя сметка, след подписване на декларация.

Престоят в карантинен хотел е за сметка на държавата Гърция, когато туристът притежава и представи европейска здравна карта.

Европейските здравни карти са безплатни, но за изваждането им е необходимо време около 10-14 дни и то само за здравноосигурени лица. За повече информация – www.ezok.bg.

Списък с лицензираните български лаборатории, чийто тестове за COVID-19 ще бъдат признавани от гръцката страна, може да откриете в прикачената към съобщението Заповед No РД-01-336/12.06.2020 г. на Министерството на здравеопазването или да свалите оттук: СПИСЪК С ЛИЦЕНЗИРАНИ ЛАБОРАТОРИИ.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони :- +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция “Ситуационен център”: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

Мерки срещу COVID-19 Мароко

Мароко

  • На летището:

При пристигане, пътниците минават през ифрачервена камера за проверка на температурата. При съмнение, даденият пътник бива препратен към медицински екип за по- детайлен преглед.

Носенето на маски и социална дистанция са задължителни. Навсякъде има диспенсъри с дезинфектант.

  • В хотелите:

Повишени мерки за дезинфекция на всички хотелски части. Инструктажи на хотелския персонал, които задължително носят ръкавици и маски/визори.

Ежедневно тестване на хотелския персонал.

Раздават се маски и ръкавици на клиентите, с цел ограничаване на контакта.

  • Заведения:

Разместване на масите и спазване на социалната дистанция.

Раздават се дезинфектанти на клиентите, сервитьорите стоят на минимум метър от масите, когато взимат поръчката

Дезинфекция преди и след консумация на клиентите на столовете, масите.

В някои ресторанти политиката е за еднократни прибори, които после биват изхвърляни.

Мерки срещу COVID-19 в Тунис

Тунис

При отпътуване към дестинацията се изисква отрицателен PCR тест, направен между 120 и 72 часа преди пътуването. Алтернативно, но не препоръчително, бърз тест може да се направи след кацане на летище Енфида, като текущо обявената цена за услугата е 65 евро на тест. При отрицателен резултат пътуването продъжава според обявената програма. При положителен тест – туристите се поставят под карантина в определени, в курорта им, хотели до напускане на Тунис.

При завръщане в България не се прилага поставяне под карантина или тестване с PCR тест ( Заповед №РД-01-405/15.07.2020 г. на Министерство на Здравеопазването на РБ)

В случаите на двоен престой, т.е почивка с по-голям престой от 7 дни се изисква тестване в Тунис, между 5-ти и 7-ми ден на престоя, отново с цена към текущия момент от 65 евро на тест. При отрицателен тест се разрешава удължаване на престоя. При положителен тест на клиентите се отказва престой и биват връщани в България.

  • Основни мерки:

Носенето на маски е задължително от туристи и обслужващ персонал по всяко едно време. Навсякъде ще има диспенсъри с дезинфектант.

Задължително е да се спазва социална дистанция (повече от 1 метър) между туристи и обслужващ персонал по всяко едно време.

Екскурзоводите трябва да имат на разположение мобилен аудиофон по време на екскурзиите, за да могат туристите да спазват дистанция от минимум 1 метър.

Постоянно проветряване на транспортните средства – преди и след всяко извозване.

Ограничава се бройката на местата в съоръженията за трансфери до 50 %. По време на трансферите, пасажерите трябва да спазват дистанция. За целта ще бъдат настанени през една седалка, диагонално. Тази мярка прави изключения за семейства, като трябва да се подпише декларация от главата на семейството.

  • При хотелите:

Повишени мерки за дезинфекция на всички хотелски части.

Настаняването в хотелите не трябва да надвишава 50 % от капацитета на легловата база.

Мероприятия, празненства и активности на закрито не са позволени.

Трябва да има преразпределение на персонала, които задължително носи ръкавици и маски/визьори.

  • При ресторантите:

Масите ще бъдат пренаредени с цел, спазване на социалната дистанция.

Раздават се дезинфектанти на клиентите.

Дезинфекция на столовете и масите преди и след консумация.

Мерки срещу COVID-19 в Египет

Египет

При отпътуване към дестинацията не се прилат мерки, като карантина или PCR тестове. Единствено условие е да се попълни предварително или на място бланка (http://egypt.travel/media/2376/declaration_form.pdf ), в която се изисква информация относно пътуванията на съответното лице през последните 14 дни, потвърждение за липса на сиптоми през последните 14 дни, че лицето не е имало контакт с носител на коронавирус и че лицето ще уведоми управата на хотела, където е настанено, ако прояви евентуална сиптоматика, свързана с коронавируса. Както и потвърждение, че лицето има медицинска застраховка покриваща престоя в Египет.

При установяване на заразяване, лицето се поставя под карантина в съответния хотел при по-леки случаи, а при по-тежки случаи – в болнично заведение до напускане на Египет.

При връщане в България, към текущия момент се прилага 14 дневна карантина или направа на PCR тест.

  • Транспорт:

Стерилизация на превозните средства ежедневно;

50% максимална заетост в превозните средства;

Носене на маска в превозните средства от момента на качване до момента на слизане;

Диспенсери за дезинфектанти на вратите на превозните средства и задължителна дезинфекция при качване;

Спазване на минимална възможна дистанция в превозните средства.

  • Хотели:

Ежедневна дезинфекция на общите части (лоби, рецепция, ресторанти, барове и други);

50% заетост на хотелската база;

48 часа за почистване, проветряване и пълна дезинфекция на стаите след като туристите напуснат до момента на настаняване на следващите туристи;

Спазване на социална дистанция в ресторанти, барове, покрай басейна и на плажа;

Регулаж на климатична система за количество чист въздух в циркулация и дезинфекция на филтри регулярно;

Еднократни покривки в ресторантите.

  • Екскурзии:

50% заетост на превозни средства;

Маски през цялото време;

Използване на радиогидове по време на беседи;

максимален брой на посетители в музеи и исторически забележителности.

  • Самолет:

Измерване на температурата преди качване в самолета;

Маски по време на полета;

HEPA филтри към самолетната климатична инсталация;

При слизане отново проверка на температура и задължително маска.

Правилата, установени от Министерството на туризма и антиките за повторното откриване на туристически обекти:

Преди отваряне предприятието трябва да получи от министерството “Сертификат за здравна безопасност”;

Предприятието трябва да спазва инструкциите, определени от Министерството на здравеопазването и населението за централна АС употреба;

Управителят на заведението трябва да подпише декларация, потвърждаваща ангажимента към правилата;

Ако се докаже нарушение, лицензът се отнема и предприятието се затваря;

Предприятието работи с половин капацитет до следващо нареждане;
Трябва да се осигури социално дистанциране, а масите трябва да бъдат разположени на 2 метра една от друга;

Асансьорите трябва да работят с половин капацитет;

Площадките трябва да бъдат затворени и сервирането на наргиле трябва да бъде забранено, както и провеждането на партита или събирания;

Покривки от плат за маса не трябва да се използват и за предпочитане да се заменят с еднократни покривки. В случай, че се използват покривки за платнена маса, те трябва да бъдат подменени след всеки клиент;

Препоръчително е да използвате съдове за еднократна употреба и инструменти за хранене, колкото е възможно повече, и да се правят дезинфектанти и кърпички на масата;

Трябва да се поставят стикери за социално дистанциране, за да се организират опашките на тоалетни и асансьори;

Необходима е честа стерилизация на дръжките и крановете;

Тоалетните трябва да бъдат дезинфекцирани след като се използват от всеки клиент, като се използват препаратите, посочени от Министерството на здравеопазването и населението. Също така, мебели и платове трябва да бъдат чистени често;

Забранено е храненето на шведска маса;

Заведението трябва да инсталира банери, които да заявяват, че тези, които проявяват симптоми, не могат да влязат в мястото;

Дезинфекциантите за ръце трябва да бъдат достъпни на входа на заведението. Навсякъде трябва да се поставят знаци, които да изяснят указанията за безопасност.

Кошове за боклук с педали трябва да се поставят в тоалетни и кухни;

При изхвърляне на боклука заведението трябва да следва указанията на Министерството на здравеопазването и населението. Мястото също трябва да бъде добре излъчено, а филтрите за променлив ток трябва да се почистват периодично;

Само половината от персонала в ресторантите може да обслужва клиенти до следващо известие;

Телесната температура на работниците трябва да се измерва ежедневно, а Министерството на здравеопазването и населението трябва да бъде информирано за всички случаи, открити;

За работниците трябва да се предоставят предпазни средства и дезинфекционни средства, предоставени от фирми, акредитирани от Министерството на здравеопазването и населението;

Работниците трябва да се поставят на маски, а тези, които показват симптоми, не трябва да се допускат да работят;

Само две деца под 12 години се допускат с гости в стаята;

Клиентите, които не са гости, се допускат в ресторантите и фитнеса на хотели и курорти, като същевременно се придържат към максималния работен капацитет;

Все още са забранени спа процедурите;

Стаята трябва да бъде проветрена в продължение на 12 часа след стерилизацията между напускането и регистрацията при настаняване;

Преди и след отпуск работниците трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни;

Броят на туристите за група не може да надвишава 25;

Туристически агенции трябва да предоставят на туристите маски;

Броят на посетителите в по-големите музеи и по-малките не трябва да надвишава съответно 200 и 100 на час.

Мерки срещу COVID-19 в Чехия

Чехия

България е в зелената зона, т.е. не се нуждаете от никакви тестове, за да влезете и останете в Чехия.

Задължително е да се носят маски в градския транспорт и магазините. В кината също трябва да се носят – като цяло на затворени обществени пространства.

При влизане и излизане от магазините се дезинфикцират ръцете – навсякъде има дезинфекционни препарати. Същото е и на влизане и излизане от метрото.

На опашките се спазва дистанция от около 2 метра.

Заведенията работят, като обслужващият персонал задължително трябва да носи маски.

С Германия границите са отворени. Няма проблем да се направи екскурзията до Дрезден.

Какво още интересно

ТОП 10 ФАКТИ ЗА

ИТАЛИЯ

Италия е очарователно място. Почивка в Италия може да бъде натъпкана с интересни неща за правене и разглеждане, без всякакви изчерпвания на дейности или невероятни гледки ...

Вижте повече

ТОП 10 ФАКТИ ЗА

МАРОКО

Мароко не е просто уникална дестинация с невероятна природа и ароматна кухня. Освен гостоприемството на мароканския народ, приключенията, които ще имате ...

Вижте повече

ТОП 10 ФАКТИ ЗА

ЕГИПЕТ

Присъединете се към нас, докато вървим 5000 години назад във времето, за да открием увлекателни факти за Древен Египет, от древните му начала до Египет днес ...

Вижте повече